Hae tästä blogista

perjantai 23. maaliskuuta 2012

Self-arrest



Testailin sunnuntai-iltana Huttu-ukossa näitä ylävuoristomiesten hommia. Skinnasin kämpiltä Hutun alle, otin sukset reppuun ja laitoin jääraudat eli kramponit kenkiin ja kiikuin Hutun jyrkän osan ylös. Sit reppu pois ja kramponit irti kengistä. Hakku käteen ja selälleen, pää edellä liukumaan jäistä mäkeä alas.

Tein kolme tahallista liukua ja kerran takaisin ylös kiivetessäni jalat lähtivät yllättäen alta ja jouduin pysäyttämään ”oikean” liu’un. Jokaisella liu’ulla valuin 10 – 15 metriä ennen kuin sain sen pysäytettyä. Huttu oli oikeasti kova ja jäässä. Pelkällä hakulla ja randokengillä oli täysi työ päästä takaisin ylös, josta olin lähtenyt valumaan.

Onneksi jätin kramponit pois, sillä niiden kanssa tuossa hommassa todennäköisesti loukkaa jalkansa. Kuka malttaa pitää jalat ilmassa jos on kova hätä pysäyttää mahdollisesti fataali liuku. Kun painat jalan, jossa on jäärauta, rinteeseen, se kyllä varmasti pysäyttää. Sen jalan. Luultavasti keho kuitenkin jatkaa vielä matkaa, jolloin seurauksena on jonkinlainen jalkavamma, muljahtanut nilkka tai vääntynyt polvi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti