Hae tästä blogista

torstai 23. toukokuuta 2013

Ylen pitkä hiihtokausi 2012 - 2013


Erikoisen pitkä hiihtokausi 2012 – 2013 on paketoitu. Aikainen talvi mahdollisti Pyhätunturin hissien avaamisen jo lokakuun lopussa. Oma hiihtokauteni alkoi iltamäessä perjantaina 2.11. Näin aikaisin en ole juuri laskukautta aloittanut. Yleensä avaus on mennyt marraskuun loppupuolelle.

Säät eivät keskitalvellakaan olleet aivan kauheita. Jonkin verran tuuli, samoin pakkaspäiviä oli mutta ei mitään massiivisen pitkiä tai tuskaisen kovia pakkasia, jotka lamauttavat kaikki mäkihommat. Pakkanen on hankalin vastus perjantaisin. Työpäivän jälkeen iltamäessä ei oikein ehdi lämmittelytaukoja pitämään. Usein myös tuntuu että jalat ovat päivän istumisen jälkeen sen verran turvoksissa että kengät puristavat hetikohta.

Parin vuoden tauon jälkeen kävin Euroopassa isossa mäessä. Olimme poikain kanssa kaksi viikkoa La Gravessa tarkoituksena tehdä muutaman päivän rando Ecrinsin luonnonpuistossa. Säät olivat kuitenkin oikukkaat eikä maastoon ollut asiaa. Lunta alkoi sataa samaan aikaan kun porukan viimeiset saapuivat pelipaikoille. Jouduimme siis hiihtämään jälkimmäisen viikon ajan hissipyydaa sekä Gravessa että Deux Alpesissa, Mont Genevressä ja Alpe d’ Huezissa.

Mont Genevre on vanha tuttu vuosikymmenen takaa. Nyt pääsin tutustumaan alueeseen paremmin ja kuten muistinkin, se on hiihdollisesti kiinnostava. Lyhyttä shuuttia eri suuntiin kattavalla hissijärjestelmällä helposti saavutettavissa. Vaikka edellisestä sateesta oli jo vierähtänyt, laskettavaa lunta löytyi edelleen.

Tarkalleen Alpe d’ Huezissa emme käyneet vaan sen ’satelliittikeskuksessa’, Vaujanyssa. Vaujany on pienempi hiihtoalue Huezin kyljessä ja sieltä on hissiyhteys H:n massiiviseen hissijärjestelmään. Olimme V:ssa koska Graven hissi oli runsaan lumisateen vuoksi suljettu. Samat lumet olivat sataneet myös Vaujanyyn ja saimmekin hiihtää varsin hyvässä kelissä. Noissa lumissa hiihtoalueella olisi ollut erittäin paljon kaikenlaista kivaa, harjanteita ja hyppykallioita. Löysimme parhaat maastot vasta päivän lopussa, kun olimme jo tulossa takaisin autolle. Valitettavasti on yleisempää että V:ssa on surkeat lumet kuin menneen kaltainen lumitalvi, jolloin kallioiden päällä näytti olevan pari-kolme metriä lunta. Aina se ei välttämättä yhtä hyvää hiihtoa tarjoa.

Norjassa kävin pariin otteeseen. Ensimmäinen kerta ajoittui huhtikuun puoleen väliin ja suuntautui Narvikiin, jossa en ole aiemmin ollut. Olimme kolmen päivän lumiturvallisuuskurssilla, jota veti UIAGM – opas Jussi Muittari Torniosta. Kurssin sisältö oli osin vanhaa ja tuttua mutta myös uutta asiaa tuli. Jussi osoittautui paitsi mukavaksi kaveriksi, myös pedagogisesti erittäin taitavaksi. Jos tulee mahdollisuus osallistua Jussin järjestämille kursseille, osallistu. Ainakin tällä kaudella Jussi oli FreeRide Boot Campeilla kouluttajana, joten FRBC:n ilmoittelua kannattaa seurata.

Kurssin jälkeen ajoimme Lyngeniin mutta tällä kertaa kelit eivät suosineet. Laskimme alueella ainoastaan kahtena päivänä. Niistä jälkimmäinen tosin oli erittäin onnistunut pisto Signaldaleniin ja Mannfjelletin rinteille. Sinne minä menen vielä uudestaan. Toisen Norjan reissun selostus on julkaistu täällä aiemmin.

Taustalla Otertind ja sen houkuttelevat kurut. Erityisesti huipun alta, kallioleikkauksesta lähtevä kuru vetää puoleensa. Kuva Tero Ainonen


Suomessa pujoittelin Pyhän lisäksi myös Pallaksella. Kävimme pääsiäisen aikaan hiihtelemässä pari päivää Pallaksen keroilla. Kovat tuulet olivat paukutelleet lumen aidoksi betoniksi, mutta tällä reissulla laskemista tärkeämpää olikin hyvä seura. Ja synttärit. Kiitos H, A, T & S!

Kaikkiaan kauteen mahtui 95 hiihtopäivää. Minun mittaushistoriassa eniten. Ranskassa 12, Norjassa seitsemän ja Suomessa loput 76, joista Pyhällä 72. Valittelin muutama postaus sitten että kausi lähestyy loppuaan ja tuntuu etten ole ehtinyt laskea vielä ollenkaan. Sekin korjaantui huhtikuun lopun ja toukokuun alun aikana. Viimeinen reissu Norjaan ja vapun ajan sohjohiihtelyt Pyhällä olivat niin parasta että kyllä tästä ihan hyvällä mielellä voi suunnata kohti kesäseikkailuja. 


Modernin ajan supersankareista peloittavin, Randomies.  Randomiehessä yhdistyvät Radioaktiivisen miehen ja Poromiehen peloittavimmat puolet. Muista supersankareista Randomiehen voivat haastaa vain Kapteeni Tampere ja Piirimyyjä. 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti