Hae tästä blogista

keskiviikko 16. tammikuuta 2013

His Infernal Majesty



18.1.1998. Ensimmäinen päivä La Gravessa. Kaikki paikat notkuivat tuoreesta lumesta ja sitä satoi koko ajan lisää. Hissi oli suljettu ja se pysyisi suljettuna vielä pari päivää. Muistan kuinka katselimme kämppämme ikkunasta ulos ja arvuuttelimme millainen maisena sumun sisältä joskus avautuisi. Tiesimme tietysti kuvien perusteella millainen mutta emme aivan tajunneet millainen. Luulimme nimittäin että Vallon de la Meijen ja Glacier Tabuchet:in erottava harjanne, jota lumisateen keskeltä muutama sata metriä näkyi, olisi La Meijen toppi. Yllätys olikin siis aikamoinen kun keli lopulta selkeni ja ymmärsimme että Meijen toppi onkin toodella paljon kylän yläpuolella. Tarkalleen ottaen 2500 metriä ylempänä.

Ensimmäiset päivät kuluivat kylään tutustuessa ja musiikkia kuunnellessa. Petellä oli mukana kannettava cd-soitin ja muutamia levyjä, ainakin Pearl Jamin Ten ja HIM:n debyytti Greatest Love Songs vol. 666. Vaikka en HIM:sta oikein mitään ymmärtänytkään, ymmärsin että yksi levyn kappaleista oli ylitse muiden. Tarinan mukaan tuottaja Asko Kallonen näki HIM:n esiintyvän ja tarjosi bändille sopimusta nimenomaan tämän biisin kuultuaan.

Tämä alun perin 1989 levytetty kappale ei vielä ensimmäisellä julkaisukerrallaan noussut hitiksi. Kappaleen instrumentaaliversio päätyi seuraavana vuonna David Lynchin elokuvaan Villi sydän ja se julkaistiin elokuvadebyytin jälkeen uudelleen samannimisellä albumilla. Atlantalainen radiomies Lee Chesnut, suuri Lynchin elokuvien ystävä alkoi soittaa kappaletta kanavallaan ja tammikuussa 1991 se saavutti sijan 6 Billboard hot 100 listalla. Tanskalaisen huippumalli Helena Christensenin tähdittämä video pyöri noihin aikoihin tiuhaan musiikkikanava MTV:lla eikä se ainakaan vähentänyt kappaleen suosiota.

HIM:n nokkamies Ville Valo on kertonut tarinan siitä, kuinka kappale päätyi yhtyeen ohjelmistoon: “Menin kirjastoon Pasilassa ja lainasin Villi Sydän – elokuvan soundtrackin vinyylinä, menin kotiin ja nauhoitin levyn c-kasetille. Kitaristimme Linden kanssa yritimme sitten korvakuulolla oppia kappaleen soinnut ja sanoituksen kelaamalla nauhaa edestakaisin ja kuuntelemalla sitä aina uudelleen. Hauskaa on että “opimme” kappaleen hieman väärin. Koska nauhoitus oli niin huonolaatuinen, kuulimme osan kitarasoinnuista väärin. Samasta syystä sanoitukseenkin tuli muutamia virheitä. Ja kun lopulta menimme levyttämään kappaletta ensimmäiselle EP:llemme, olivat nuo virheet edelleen mukana.” HIM on levyttänyt kappaleen useaan otteeseen, edellä mainitulle EP:lle, debyyttialbumilleen vuonna 1997 sekä vielä myöhemmin erikseen Britannian ja USA:n julkaisuilleen. Ehkäpä virheet on myöhemmissä levytyksissä korjattu.

Tässä kuitenkin se alkuperäinen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti