Hae tästä blogista

keskiviikko 1. kesäkuuta 2016

NUTS Karhunkierros 2016

Lähdin Karhunkierroksen 53 (55km?) kilometrille vahvasti epävarmoin tunnelmin. Treenikalenteri loppuu syyskuun 13. päivään ja sen jälkeen liikunnot ovat olleet lähinnä mäenlaskua. Viisitoista skinipäivää menneen talven aikana ovat likipitäen ainoat asiat jotka viittaavat kestävyysurheiluun. Juoksuhommia maalis- ja huhtikuussa muutama, toukokuussa vähän enemmän mutta ei tarpeeksi.

Tältä pohjalta astelin starttiviivan taakse Oulangassa. Keli oli mitä parhain ja edessä Juumaan asti ennalta tuntematonta polkua. Paukusta reippaasti liikkeelle jossain noin 20. sijan paikkeilla. Muutaman kilometrin jälkeen olin mukana hyvässä letkassa joka eteni kuulemma jotain 5.30-6 minuutin kilometrivauhtia. Mietin että oiskohan siinä liikaa mutta päätin sitten että juostaan vielä kun se on mukavaa. Konttaisen ja Valtavaaran ylityksiin on myös hyvä kerätä 'bufferia' koska siellä vauhti hidastuu.

Valittelin letkassa juostessani että molemmissa kantakalvoissa tuntuu kiristystä. Epäilin kuitenkin varsinaiseksi syyksi sitä että kiristin lähtiessä kengät liian kireälle ja sen vuoksi kengät painavat jalkapohjaa. Kanssani juossut HTRC:n puuhamies, jonka nimi siinä jäi tuntemattomaksi, sanoi napakan ohjeen: "Korjaa heti, jos mahdollista." Irtaannuin saman tien letkasta ja juoksentelin yksin ohitellen muutamia pidempien matkojen juoksijoita ja tullen itsekin ohitetuksi. Riitävän kauan yksin juostuani uskalsin viimein pysähtyä muutaman tulipaikan kohdalla. Otin kengät nopeasti pois ja jätin nauhat löysemmälle kun jatkoin taas matkaa.

Juuman huollosta otin mukaan 2x0,5 litraa urheilujuomaa jäljellä olevan juomarakon lopun lisäksi sekä yhden Snickers-patukan. Tiesin viime vuoden kokemuksesta että nyt edessä olisivat kisan tylsimmät kilometrit. Koska kuntokin oli huono, jouduin varsin pian huollon jälkeen pudottamaan sauvakävelyksi. Juoksu ei oikein maistunut ja ensimmäiset krampit alkoivat tuntua lähentäjissä. Kulku oli kovin nihkeää eivätkä mukana olleet geelitkään enää maistuneet. Söin Juuman huollon jälkeen vain sen Snickersin ja Konttaisella pari kourallista sipsejä. Kun ei uppoa niin ei uppoa. Vesi loppui muutama kilometri ennen Kumpuvaaran laavua ja kävin laavun takana olevasta lammesta hakemassa litran vettä loppumatkalle Konttaisen huoltoon.

Kumpuvaarasta eteenpäin reitti on taas mielenkiintoinen lukuunottamatta niitä muutamaa hiekkatiepätkää joita tälläkin välillä on. Mukavaksi sitä ei voi sanoa jos vertaa alkukilometrien neulaspolkuun Oulangassa. Juoksin hissukseen loivat laskut ja vähän tasaista. Kävelin suosiolla ylämäet. Kumpuvaaran laelta katsottuna Konttainen, Valtavaara ja Ruka näyttävät olevan ihan lähellä mutta kummasti siinä aikaa ja energiaa palaa ennenkuin on edes Konttaisen päällä.

Huollosta litra vettä ja ne pari kourallista sipsejä ja kohti viimeisiä kilometrejä. Hekumoin puhtaasta vedestä urheilujuoman sijaan jo ennen ensimmäistä huoltoa mutta olin siinä 'liian kiireinen' ottaakseni sitä mukaan. Niinpä Valtavaaran pätkällä kun vei juomapullon huulille ja aisti sen uhreilujuoman vienon tuoksun, oksennus meinasi nousta suuhun vaikka pullossa vettä olikin. Loppupätkä meni viime vuotista paremmin. Krampit lähentäjissä ja pohkeissa olivat koko ajan ns. pinnan alla mutta eivät kuitenkaan pahasti iskeneet ennen viimeisiä satoja metrejä. Vuosi sitten piti vielä '500 metriä maaliin' -kyltin kohdalla pysähtyä mutta nyt, vaikka molemmat pohkeet vähän krampissa olivatkin, pääsin juoksemaan pysähtymättä maaliin.

Aikaa tähän lystiin paloi 6.58. ja sijoitus oli sopuisa 20.

En tiedä olenko pettynyt vai tyytyväinen. Ehkä tällä treenipohjalla ei kauhean paljon enempää kannatakaan odottaa. Syömä- ja juomapuoli olisi ehkä pitänyt hoitaa ammattimaisemmin. En taas oikein suunnitellut kunnolla ja niinpä vesi pääsi loppumaan. Toisaalta tuosta energiahommasta en osaa varmasti sanoa kun ei kuitenkaan pahasti tuntunut että virta olisi loppunut. Söin siis seitsemän tunnin aikana neljä geeliä ja yhden suklaapatukan sekä pari kourallista sipsejä.

Neljän viikon päästä starttaa 80 km du Mont Blanc Chamonixissa. Viime vuoden upeat muistot mielessä on ikävää tehdä päätös jättää kisa välistä mutta ei tällä pohjalla taida kannattaa lähteä kokeilemaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti