Hae tästä blogista

maanantai 24. marraskuuta 2014

T minus 214

Juoksu-urheilu, samoin kuin tuo laskettelu on alkanut taas sujua ja maistua. Lämmin syksy ja vähäiset lumisateet ovat olleet noille olosuhdevaatimuksiltaan varsin erilaisille lajeille sekä siunaukseksi että kiroukseksi.





Laskukauden startti maanantaina 15.11. Ehkä puolisentoista tuntia jaksoin vääntää alppia. Koska lumitilanne ympäri Eurooppaa on kehno, Pyhä on täynnä alppilajien treeniryhmiä. Se on hyvä. Eipä meistä kausikorttilaisista paljoa iloa ole. Ongelmana treeniryhmät näyttäytyvät tilan puutteena rinteissä. Pyhällä avoinna on tällä hetkellä 21/2 rinnettä. Niistä Palander on varattu kokonaan treeniryhmille ja mäessä onkin kaksi suurpuikkarataa koko ajan. Polarissa on pari pujoittelurataa aikalailla koko päivän. Sinisen rinteen puolikas on varattu lautakrossin maailmancup-leirille. Rataa hinkkaa noin viisikymmentä huippuluokan lautacrosslaskijaa.

Tällaiselle vanhemman polven laskettelijalle treenaavat rataryhmät aiheuttavat vähäsen harmia. Rinteet ovat tietysti sen radan verran kapeampia tavallisen turren käyttää. Sitten kun kun kulutuspaine kohdistuu kapeammalle alalle rinteen keskiosaan ja kun luonnonluntakaan ei tykkilumen seassa juuri ole, kuluvat rinteet nopeasti varsin jäisiksi. Näin alkukaudesta sitä ei, enää, uskalla hullutella vaan menee laskeminen vähän jarruttelukusi ja varmisteluksi. Varsinkin kun kovavauhtisempia laskijoita sujahtelee ohi koko ajan. Mutta en valita. Ei näitä hiihtokeskuksia pyhällä hengellä pyöritetä. Bisness vaatii toimiakseen tuloja ja niitä parisataa "ylimääräistä" kisalaskijaa Pyhätunturissa tuovat.

Vähäinen luonnonlumi mahdollistaa juoksutreenin hyvin. Juoksin ja kävelin viime viikon aikana maastossa joku kuusikymmentä kilometriä. Noitatunturin lenkinkin pystyi vielä tiistaina oikein hyvin juoksemaan. Ainoastaan topissa tuuli oli kasaillut lunta sen verran että matalalla juoksukengällä lumi tuli yli ja kasteli sukat. Siihen auttaisi vaikkapa gaitersit. Mulla oli tuollaiset Tommilta lainassa CHX:n juoksussa viime kesänä ja vaikkei niitä sillä reitillä välttis olisi tarvinutkaan, ei kenkiin mennyt reissun aikana mitää soraa tahi käpyjä. Siinä kelissä kenkiin meni lähinnä kuravettä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti