Hae tästä blogista

maanantai 17. kesäkuuta 2013

Sunnuntain kauppareissu sai yllättävän käänteen – KATSO KUVAT

Joo, siis hiippailimme autolta kohti Oulun keskustaa Mäkelininkatua pitkin kun Asemakadun ja Mäkelininkadun kulmasta eteemme tuli hätääntyneen oloinen emolintu kolmen poikasen kanssa. Samaan aikaan viereiseltä sisäpihalta jalkakäytävälle tuli nelihenkinen perhe. Linnut jäivät meidän väliimme ja hätääntyivät entisestään. Emolintu pakeni ihmisiä kadun yli ja poikaset kuka minnekin. Naiset alkoivat tietysti huolehtia että nyt poikue hajoaa ja kaikki kuolevat. Niinpä ajauduimme liki puolitoista tuntia kestäneeseen linnunpoikien takaa-ajoon.

Emo ja yksi poikasista löytyi sisäpihalta Hallituskadulta. Kun kaksi muuta poikasta oli saatu kiinni ja niitä yritettiin tuoda emon luo, se lähti eikä enää palannut. Tai saattoi se palata joskus aikojen päästä.

Meillä oli siis nyt kolme H:n arvion mukaan Silkkiuikun poikasta, muttei tietoa mitä niille tehdä. Saimme pahvilaatikon, johon poikaset laitettiin. Lähdin katsomaan löytyisikö poikasia vielä lisää. Pari yksinäistä poikasta juoksi Mäkelininkadulla ja Hallituskadulta löytyi yhdessä kasassa neljä poikasta lisää. Keräsimme kaksi yksinäistä poikasta laatikkoon ja löysimme vielä kaksi lisää. Nyt meillä oli pahvilaatikossa seitsemän oletetun Silkkiuikun poikasta mutta ei edelleenkään tietoa, mitä niille pitäisi tehdä. Taisin ehdottaa että jätetään ne sinne sisäpihalle, kun emolintu tulee niitä kyllä hakemaan. Naiset eivät olleet täysin vakuuttuneita ratkaisusta.

Soitimme ensiksi päivystävälle eläinlääkärille. Hän ei osannut sanoa paljoakaan mutta kehotti ottamaan yhteyttä Oulun eläinkotiin. Eläinkodista löytyi lopulta oululaisten lintuharrastajien puhelinnumerolista jonka viisi ensimmäistä numeroa saimme. Kolmas lintumies vastasi. Oulun yliopiston eläinfysiologian professori Esa Hohtola kertoi aivan ensiksi että kyseessä ei ole Silkkiuikku, sillä Silkkiuikku munii vain kaksi munaa. Kyllä minä sen tiesin, ettei se mikn Silkkiuikku ole, mutten kuitenkaan osannut nimetä sitä muuksikaan.

Tuntomerkkien perusteella lintumies päätteli kyseessä olevan Isokoskelopoikueen. Hänen tietojensa mukaan Oulun keskustassa pesii muutamia Isokoskeloja. Isokoskelon poikaset kuoriutuvat tyypillisesti lähes yhtä aikaa. Heti kuoriutumisen jälkeen emolintu lähtee johdattamaan poikuettaan veteen, yleensä yöaikaan. Tämä yksilö oli vissiin seonnut kellosta koska oli liikkeellä sunnuntaina klo 15 aikaan.

Hohtola kehotti viemään poikaset johonkin rauhalliseen vesistöön, sillä ne osaavat etsiä itse ruokansa heti synnyttyään ja luultavasti pärjäävät vaikka eivät emoaan enää kohtaisikaan. Lähdimme kuljettamaan lintuja Pohjois-Pohjanmaan museon taakse Oulujoen suistoon. Tarkistin mennessämme, ovatko neljä jäljelle jäänyttä poikasta vielä samassa paikassa, jossa olin ne edellisen kerran nähnyt. Ne eivät olleet enää siinä mutta touhu pihalla kadun toisella puolella näytti siltä, että siellä saattaisi olla meneillään linnunpoikajahti. Lähdimme auttamaan ja saimme loputkin poikasista mukaan.



Vapautimme linnut veteen ja ne lähtivätkin reippaina ja elämän janoisina uimaan kohti tulevia seikkailuja.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti